UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Safir

Een tijd gelden had Boboka het al eens over de Saab Safir: dat geinige toestelletje uit Zweden, waarvan 120 van de 323 totale productie in Nederland bij De Schelde/Aviolanda (Dordrecht/Papendrecht) is gebouwd. De Rijksluchtvaartschool in Eelde had ze in gebruik, jaren 1950 tot ca.1980.

Op internet staan foto's van de bouw in NL en niet helder is of ze nu bij De Schelde of bij Aviolanda zijn gebouwd. Aviolanda lag aan de rivier bij Papendrecht en vervaardigde watervliegtuigen. Hier bijvoorbeeld:

bouw Safir in hal Aviolanda; bron: internet site beeldbank foto's van Dordrecht/Papendrechtbouw Safir in hal Aviolanda; bron: internet site beeldbank foto's van Dordrecht/Papendrecht 

bron: https://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/search/detail/id/46710DAFC9978749EE9AB17DF672284D/showbrowse

Boboka aasde al jaren op een model van het toestel. Lastig te vinden? Welnee, via internet bij een winkel in Lulea (zeer noordelijk in Zweden) besteld en met een week in huis. Transport was duurder dan de bouwkit maar dan heb je ook wat: op schaal 1:72.

bouwdoosbouwdoos

 

Verf gekocht bij Krikke en ook 3mm smal afplakband. En geverfd in de kleuren van de Rijksluchtvaartschool, met enige fantasie weliswaar en decals met 'RLS' waren er niet en dat schilder ik niet uit de hand.

Omdat het model niet in evenwicht staat (het valt achterover; in de werkelijkheid houdt de zware motor de balans) een standaardje gefabriekt van overgeschoten plastic staatje en een ring van een lege plakbandrol. 

Best tevreden met het resultaat!   Lengte model 11 cm; spanwijdte 15 cm.

 plastic model 1:72, bouwdoos Hellerplastic model 1:72, bouwdoos Heller

 

De Safir staat ook op vliegveld Eelde, op een statief, bij de KLM Flight academy.

Safir op vliegveld EeldeSafir op vliegveld Eelde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en een detail: detail Safir Eeldedetail Safir Eelde

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?