UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Boeken

Wat doe je in de koude wintermaanden? Weinig er op uit met de fiets want de vaak harde koude wind is geen pretje en je tenen bevriezen bijna. Winterslaap? Nou nee, wie doet dat nog; zelfs de ijsbeer heeft er geen tijd voor wegens de klimaatverandering op de  pool. Dus dan maar iets nuttigs: boeken lezen!

Wat Boboka deze winter doet? Kater Boboka is verhuisd. Hij is in geen maanden meer gezien door baasjes die aan de rand van het ooit door hem bewaakte terrein wonen. Hoe het hem vergaat is onbekend en het lijkt er op dat zijn lot nooit bekend zal worden aan Baasje, die nu maar zelf het initiatief neemt tot een verhaal.

Het gaat dus over boeken, gelezen in de wintermaanden.

 

                                                                                                                                             omslag Somebodyomslag Somebody

Allereerst uit 2016 ‘Somebody will know someday’ met als ondertitel ‘Herinneringen aan Cuby & the Blizzards’. 280 pagina’s met biografie en 25 interviews met betrokkenen  opgetekend door Koert Broersma (bestuurslid van de Stichting Erfgoed Harry Muskee). Betrokkenen zoals Eelco Gelling en Erwin Java (beide bandlid), ex-bandmanager (Jan Venhuizen) en meer mensen uit de zakelijke omgeving en vrienden en bewonderaars kring van Cuby. Leest gemakkelijk weg. Veel zwart/wit foto’s uit archieven van Eelco Gelling en anderen die destijds privé opnamen maakten bij optredens en repetities van C+B. Voor de diehards is natuurlijk het C+B Museum in Grolloo.

 

 

 

omslag Broeromslag BroerDan ‘Broer’, door Esther Gerritsen. Boekenweekgeschenk 2016. Een kort verhaal, 94 pagina’s, over een maatschappelijk succesvolle vrouw die haar minder succesvolle broer wil helpen als hij een beenamputatie moet ondergaan. Geleidelijk neemt broer het heft in handen en staat zij in de schaduw van haar sociaal vaardig blijkende broer. Dat had zij nooit achter hem gezocht. Leuk gevonden en spannend plot.

 

 

 

 

 

 

‘Bombaaj’ is een verhaal van Els Pelgrom met tekeningen van The Tjong Khing uit 1995 ter omslag Bombaajomslag Bombaajgelegenheid van de Kinderboekenweek. Gaat over een handje in Zuid-Spanje dat van alles beleeft wat niet des-honds is, behalve dat hij een oog moet missen door een incident maar dat schijnt weinig uit te maken voor het verhaal en is een ingebouwde tearjerker. Hij ontmoet een meisje dat naar zijn dorp is verhuisd en is verliefd op haar. Later blijkt dat zij familie is van zijn baasje die al lang op zoek was naar een meneer die de vader van het meisje is maar die zich in de grote stad als dichter verschool. Eind goed al goed als de vader en het meisje elkaar ontmoeten. Het is geschreven vanuit het perspectief van de hond en het is knap dat de schrijfster zich in dat dier kon verplaatsen, ze heeft vast zelf een hele lieven hond. De slimme hond was weggelopen in een park en had zich in arrenmoede aangeklampt bij een meneer die later die lang gezochte vader blijkt te zijn, dus heel bijzonder allemaal.

 

omslag Griendomslag Griend

Tot slot ‘GRIEND’– eiland voor vogels’. Een groot en fraai uitgevoerd boek met de beschrijving van het vogelleven op het kleine eiland Griend in de Waddenzee tussen Terschelling en Harlingen. De schrijvers Jan Veen en Hanneke Dallmeijer hebben er jaren doorgebracht als vogelwachters. Zij deden onderzoek naar de vogelstand en hoe verschillende soorten vogels, zoals de Noordse Stern, Grote Stern, Visdief, Kokmeeuw en vele anderen samen leven. Hoewel ze elkaars eieren en kuikens  roven leven sommige vogelsoorten toch dicht bijeen omdat er voordelen zijn zoals het verdedigen van de nesten tegen andere rovers. Boeiend verslag met prachtige foto’s, ook deels van Hanneke Dallmeijer die een begaafd fotograaf moet zijn.

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?