UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

SANAA huis

Was je liever architect geworden, of timmerman, of bouwvakker?

Nou Bo, eigenlijk geen van alle. Bouwen op kleine schaal is mij voldoende. Stel je bent architect. Steeds zoeken naar opdrachtgevers en trachten aan ideeën van anderen tegemoet te komen en origineel te zijn. Of in de bouwerij uitvoeren wat de architect heeft bedacht. Dan maar kantoortijger en in de vrije uren creatief bouwen zonder winstoogmerk of ruggespraak. 

Beetje autistisch Baasje, je zou goed passen in Silicon Valley, daar is die eigenschap waardevol bij medewerkers.

Ja Bo, maar dan heb je toch weer een chef dus geen vrijheid. Laat mij maar klooien. Aan een model voor dit heel bijzondere huis in Japan, van architectenbureau SANAA in dit geval. Het staat in Tokyo en de architect is Ryue Nishizawa, een van de twee partners van dat SANAA. Het huis heet in de literatuur ‘Garden & House’ en je zult zien waarom.

Onderstaande foto toont het pand in de steeg in Tokyo waar het tussen twee hoge panden is gebouwd; er was nog net een stukje grond beschikbaar.

De buren hebben wel inkijk dunkt me.

 

bovenaanzicht met straatbovenaanzicht met straat

 

Het is een behoorlijk klein huis zo te zien.

Ja, slechts 3,85 meter breed en 6,7 meter diep. Paste net tussen twee hoge gebouwen in. Het aparte van dit ontwerp is dat het open is naar de omgeving. Dat wil zeggen, er zijn nauwelijks muren en waar die wel zijn is er veel glas. Commentaren die ik las (zie de bronnen) betwijfelen of het bewoonbaar is want in Tokyo kan het 's zomers bloedheet zijn en 's winters bitter koud. Dat lossen ze dan wel op met luchtbehandeling, maar toch. Tegencommentaar zegt dat ze in Japan maar één kamer verwarmen en zich in de winter dik kleden. Ook is er een andere kijk op privacy dan bij ons; hen zou de inkijk niet deren.

tussen de panden 2tussen de panden 2Omdat het in die buurt een steenwoestijn is vallen de planten op die je vindt op alle verdiepingen en het dakterras. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bovenaanzicht met plantenbovenaanzicht met planten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constructief bestaat het huis uit dikke betonnen vloeren ondersteund door drie betonnen kolommen (de drie diagonaal gestreepte dingen op de plattegrond, zie figuur) en een dunne stalen pilaar aan de voorkant. De architect nam ‘een woning zonder muren’ als uitgangspunt. De enige bescherming tegen spiedende blikken zijn plantenbakken en gordijnen.

 

Het model is schaal 1:100. Ik heb de plattegrond op die schaal geprint en overgetrokken op karton van 2 mm dik. Dat komt aardig overeen met de echte vloeren die zeker zo’n 20 cm dik zijn, misschien wel meer afgaande op de foto’s.

 

Bronnen van foto’s met bijbehorende tekst:

http://www.dezeen.com/2013/01/23/garden-and-house-by-ryue-nishizawa/

toont  foto’s, tekst en plattegrond

http://www.australiandesignreview.com/architecture/25787-garden-house-2

foto’s en tekst

de site van het architecten bureau   www.sanaa.co.jp   geeft alleen hun namen en contactgegevens

 

Uit de omschrijvingen volgt dat het huis is gebouwd in opdracht van een mevrouw die in de buurt van haar werk wilde wonen omdat ze flauw was van het woon-werkverkeer. Haar business partner, met wie ze al een huis deelde, is huurder en heeft de 4e etage.  Beide zijn ‘writers and editors in art and design’.

Het Garden & House staat in een 3 meter brede steeg en is ingesloten tussen hoge gebouwen. Er was nog net een plekje over voor onze writers.

 

Ze kunnen zeker goed met elkaar overweg want ze delen de badkamer en keuken en er is geen tweede toilet.

Dat lijkt me ook Boboka. Ik zou het liefst een eigen toilet hebben.

En ik een eigen kattenbak; elke dag opgefrist uiteraard. Het liefst twee: één ergens binnen en de andere op de bovenverdieping, lekker in de frisse lucht. Nou ja, de bewoners kunnen in hoge nood afhurken bij een plant.

 Zie ik goed dat elke bewoner ook maar een kleine kamer heeft?

Inderdaad. Een ruimte achter glas met een ledikant, een kledingrek en een kast. Meer niet.

Misschien de toekomst voor het ultra urbane leven: alles virtueel behalve jezelf. Ze eten vast ook minimalistisch uit de kleine keuken: kleine hapjes.

Nou ja Boboka, dan wordt je ook niet dik. En jij eet toch altijd een blikje en brokjes, dus geen driesterren diner.

Maar wel een blikje van Johnny Boer, met uw permissie!

 

Dan nu meer over het model. Ik heb de verdiepingen afzonderlijk gebouwd op het karton waarop ik de plattegrond met de positie van plantenbakken en meubilair had overgetrokken.

plattegrondplattegrond

 

Om later de verdiepingen recht boven elkaar te kunnen plaatsen heb ik aan de voor- en achterzijde een 3 mm gat geboord door alle verdiepingen heen (karton natuurlijk precies op elkaar stapelen en boren maar).

etagesetages

 

Vervolgens de muren en pilaren van karton opgericht, vrij simpel want rechttoe-rechtaan. Het glas is plastic verpakkingsmateriaal; stevig maar goed te vouwen dus het blijft van zichzelf in model. Wat meubels zoals het ledikant, keukeninrichting, badkamer zijn ook van karton met erop de functionaliteit getekend waar zinvol. De balustrade is van een 1,5 mm dik plastic staafje (modelbouwspul van Krikke) wat gemakkelijk in vorm is te buigen. De staanders heb ik in de vloer verankerd door een gaatje in het karton te slaan en daarin de staanders vast te lijmen.

Het kledingrek is van een metalen staafje, verankerd in de wand en de vloer.

Topstuk zijn de plantenbakken. Door een strookje papier op te rollen met lijm ertussen maak je een pot. Je lijmt voor het oprollen een stukje van een gedroogde plant aan het begin van de rol en dan zit na het oprollen de plant in het midden van de pot. De ‘plant’ krijgt een lik groene verf en soms als accent een tipje rood of wit. De pot krijgt een vaag rode of cementen kleur en de bovenkant aardkleur, khaki bruin.

planten in potplanten in pot

Hiernaast de planten onder constructie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O ja, de trappen. In het echte huis zijn die geconstrueerd van metaal, als een spiraaltrap, maar niet helemaal rond lopend. De onderste en bovenste treden zijn gewoon een rechte trap en daartussen maakt het ijzerwerk een scherpe bocht.

trap woonkamertrap woonkamer

trap slktrap slk

Hoe dat te modelleren kostte enige hoofdbrekens. Ik heb een uitslag getekend om de maat te bepalen van de rondlopende leuning en heb toen een frame van buigbaar ijzerdraad gemaakt. Tussen het ijzerdraad een stukje tissue gelijmd en die wit geverfd. De verf droogt op en dan heb je een harde bekleding. Door het ijzerdraad, dat flexibel blijft, is de trap nog een beetje na te stellen op de juiste verdiepingshoogte.

 

Tot slot de etages op elkaar zetten en positioneren met twee houten, wit geverfde staafjes (3 mm doorsnede; ook aangeschaft modelbouwspul). De staaf aan de voorzijde is in het echt aanwezig; die aan de achterzijde heb ik in een kolom laten verdwijnen.

De etages staan dus los op elkaar?

Ja, handig als je het interieur wilt bekijken of iets moet herstellen.

detail etage met badkamerdetail etage met badkamer

 

Hier de etage met badkamer in detail. De dragende kolom rechts is eigenlijk dikker dan in het echt want ik heb 2 mm karton gebruikt en er moet een houten staaf doorheen lopen om de etages te verbinden. Leuk als je aan het bureau werkt (bovenin naast het toilet) en iemand wil de badkamer gebruiken...

 

 

Knap werk baasje. Zo kwam je de lange winteravonden wel door.

Zeker Boboka.

Op naar het volgende project. Maar eerst wat plaatjes want het gaat tenslotte om het resultaat.

Bureau SANAA is trouwens geen kattenpis want ze ontwerpen ook musea, o.a. een dependance van het Louvre in Lens (Frankrijk).

Steeds is hun concept alsof je buiten in de natuur loopt, dus veel glas en planten.

 Hier het eindresultaat:

complete Garden & House modelcomplete Garden & House model

 

vanuit de steeg gezienvanuit de steeg gezien

Als je door de steeg loopt zie je het huis natuurlijk van onderaf.

Hier hoe dat ongeveer zal lijken.

 

De privacy valt wel mee Baasje. Eigenlijk ziet een passant alleen de planten langs de kant maar binnen loeren is niet mogelijk. 

Die slag is jou Boboka!

 

29 april 2016

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?