UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Radioschepen

 

Radioschepen, ofwel 'zeezenders'. Wie kent ze nog? Jij Boboka?

Daar heeft Baasje mij te pakken. Zal wel voor mijn tijd zijn geweest. Hij wordt oud, gaat terug in de tijd. Radio? Ik ben meer het type van streamen, downloaden en podcasten. Baasje draait nog vinyl. Wel voordelig trouwens want je koopt tweedehands platen soms voor een euro per stuk.

Nou Bo, dat waren schepen voor de kust net buiten de territoriale zone vanwaar radioprogramma’s werden uitgezonden. Meestal populaire muziek, aangekondigd door een vrolijke disc jockey.

Denk aan de zenders Veronica (schip bestaat nog en ligt in Amsterdam Noord), Noordzee, Caroline en het aparte Capital radio.

Het schip MiAmigo heeft lange tijd dienst gedaan voor de Engelse kust. Caroline zond daar vanaf uit en ook andere zenders waren er tijdelijk gevestigd. Het schip is in 1980 aan de Engelse kust op een zandbank gelopen toen het anker was losgeslagen en gezonken. Jarenlang stak de punt van de mast nog boven de waterspiegel uit.

Hier een plaatje (van internet):

 zendschip MV MiAmigo op zeezendschip MV MiAmigo op zee

 

 

 

 

Nu is er een meneer die enthousiast was en is van radio en de zeezenders. Hij bouwt kleine modellen van de schepen.

 

Ik heb een exemplaar van de MiAmigo gekocht. Het model is van tin, gegoten in een mal. De masten moest je erop lijmen met superlijm (oppassen dat je vingers niet aan elkaar blijven kleven).

 Hier is het. Met schaal 1:400 zo’n 10 cm lang dus het schip was 40 meter. De mast meet net zo hoog. Geen wonder dat de zendmast bij storm weleens is geknapt want de wind kan tot kracht 12 oplopen op de Noordzee.

tinnen model MiAmigitinnen model MiAmigi

model bovenaanzicht met lineaalmodel bovenaanzicht met lineaal 

 

    Dat is dus weer een aanwinst voor jouw vitrine?

 Zeker Bo; het schip is bijgezet

    Je had het over diverse zenders en schepen. Zijn er nog meer modellen op til?

 Wel, ik heb maar een model besteld; er zijn er wel zes gemaakt door meneer Van den Abeelen, kijk maar op zijn website radioships.com. Sommigen zijn uitverkocht, zoals de Noderney van Veronica.

     En dat Capital, hadden ze daar een dikke geldbuidel omdat ze die zender zo noemden?

Daar heb ik over zitten lezen, Bo. Hun schip heeft maar korte tijd buitengaats vertoeft. Het startte in juni 1970, sloeg in november van haar anker en strandde bij Noordwijk. De eigenaar kon de kosten van het vlot trekken niet betalen en toen is het vaartuig verbeurd. Einde lichte-muziek zender. Bijzonder was hun antenne: geen hoge mast maar een ring die aan tuidraden aan de mast hing. Schijnt ook te functioneren, dus waarom die anderen een hoge mast namen? Je moet antenne technologie studeren om dat te snappen. In elk geval werden de uitzendingen ontvangen dus het lukte. Ik heb ook daarover internet geraadpleegd; zo’n ringantenne geeft alleen de magnetische golven door en pikt geen storende signalen op van allerlei elektrische toestellen in de buurt, zoiets.

Hier de plaatjes (van internet geplukt natuurlijk):

 Capital radio gestrandCapital radio gestrandCapital radio met ringantenne op zeeCapital radio met ringantenne op zee

 

        Dat was weer een mooie historie Baasje. Nu doe ik mijn oordopjes in en ga lekker         luisteren op mijn smartphone, gegroet!

Bo, Bo! Ik heb nog meer!

         Laat hem maar roepen; nu even wat modern materiaal, zonder nostalgische          antenne-ring of DJ kreten. Kathy Perry op maximum volume!

        Straks de referenties die Baasje gaf opsnorren:

http://www.norderney.nl/       over Veronica

http://www.offshoreradio.co.uk/odds34.htm      over Radio Scotland

http://www.offshoreechos.com/Caroline%2080/accueil80.php?id=18     over Caroline

http://www.radioships.com/links                     de meneer van de modellen

http://www.hansknot.com/2008-11.htm        een meneer in Groningen beschrijft de historie van                                                                       de zeezenders

http://www.soundscapes.info/                        ga naar volume 6 (2003-2004) en dan onder                                                                         'Atumn 2003' de eerste twee artikelen gaan over                                                                             Capital Radio

https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Atlantis     

http://www.seesender.de/index.html              over zeezenders door een bevlogen Duitse fan

 http://www.offshore-radio.de/                         diverse artikelen over zeezenders en de historie

http://www.qsl.net/on7px/Antennes.html        over soorten antennes; zie in het artikel de 'loop'

http://www.pa3ect.eu/wp-content/uploads/2015/02/MAG-Loop-.pdf       over de technische                                                                                                                     achtergrond van de                                                                                                                         ringantenne

 

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?