UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Voornaam en Voornaam

 

Jou spreken ze aan met je voornaam, Boboka. Dat betekent dat je best een voornaam iemand bent.

Ja baasje, als kater ben ik immers het centrale punt in het gezin, dus het is geen verrassing dat ik belangrijk ben. Maar hoe weet je dat?

Nou Bo, dat blijkt uit het volgende verhaaltje.

Ooit moest ik naar tandheelkunde in het ziekenhuis. Er zat een ontsteking onder een kies en de gewone tandarts kon daar niet bij. Het zou een kleine operatie worden.

De intake werd gedaan door een (ik vermoed) co-assistent. Een jonge enthousiaste man stelde zich voor als ‘Blankestein’. Na bestudering van de foto’s vertelde hij dat via een sneetje in de kaak de onderkant van de kies bereikt kon worden.

Toen was de afspraak daar. Een co-assistente stelde zich voor: ‘ Hamstra’. Zij concludeerde dat bij nadere beschouwing de onderkant van de kies niet bereikt kon worden en ging weg voor overleg. Na een paar minuten kwam de prof zelf: ‘Rob Bos’. Idee was de kies te verwijderen en na behandelen van de ontsteking terug te plaatsen; dat schijnt mogelijk te zijn. Maar omdat ik geen pijn had, al weken niet, werd besloten voorlopig niets te doen.

Wat leert dit ons? Als je echt belangrijk bent noem je je voor- en achternaam. Ben je op weg naar de top dan hou je het bij je achternaam.

De mevrouw die de röntgenfoto nam had alleen een voornaam. Dus als je ‘gewoon’ bent zonder pretenties is dat voldoende.

Nog een voorbeeld. In het leger dragen de militairen hun naam geborduurd op de linker borstzak, maar alleen de achternaam. Dan ben je dus niks, ook al heb je sterren op de epauletten!

Mensen die het echt gemaakt hebben dragen ook geen onderscheidende kleding. Of is juist de nonchalance weer een nieuw uniform? Denk aan de hoofdmannen van Apple, in coltrui. Maar bankmedewerker en verkoper dragen een pak met das.

In het Zuiden was een andere vorm van informele erkenning van belangrijkheid in zwang. De directeuren heetten ‘meneer Hub’ en ‘meneer Wim‘ (denk aan Van Doorne). Een combinatie van afstandelijkheid (meneer) en toch een gezellige familieband (verbintenis aan het bedrijf).

Zo zie je Boboka, ‘what’s in a name’….. nou, een heleboel!

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?