UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Safir

Hou je van vliegen Boboka?

Hoog door de lucht of eruit vliegen?

Hoog door de lucht, in een vliegmachine.

Een vliegtuig lijkt me wel wat; dan kan ik de buurpoezen eens van boven observeren: waar lopen ze heen, waar wonen ze? Heb je een voorstel?

Zeker. We gaan in een oude Saab Safir. Ik weet er een te staan bij de vliegschool op Eelde, de vroegere RLS (Rijksluchtvaartschool). Hij staat op een paal:

 Safir bij Rijksluchtvaartschool in Eelde, GroningenSafir bij Rijksluchtvaartschool in Eelde, Groningen

 

De Safir heb ik ooit gezien op de Pinstervliegshow te Oostwold. De inmiddels gestopte piloot Robbert van Zwieten draaide er loopings mee en vloog op de kop. Gek dat zoiets kan met een soort vrijetijdtoestel met een nogal kleine motor en zo’n tweebladige propeller. Op youtube vind je talloze filmpjes over vliegen met de Safir, wat Saffier betekent natuurlijk, een edelsteen in de lucht.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDKrftdqKVo

Het toestel werd vlak na WO2 ontworpen en gebouwd door Saab in Linköping, Zweden. De ontwerper had bij de Duitse firma Bücker gewerkt en op het succesvolle trainingstoestel Bücker Bestmann werd de Safir, eveneens bedoeld als trainer, gebaseerd. Er zijn tussen 1946 en 1966 323 exemplaren gefabriceerd, in 4 versies. Omdat Saab druk was met andere vliegmachines werden de eerste 120 stuks gebouwd in Nederland bij De Schelde in Dordrecht (NB dat zeggen diverse websites waaronder Wikipedia dus wie zou dan nog twijfelen; De Schelde bouwde voordien al delen van de Dornier vliegboot die aan de overzijde van de rivier de Merwede in Papendrecht bij Aviolanda werd geassembleerd).

 

Hier zie je hoe klein zo’n toestelletje is (7,8 m lang en 10,2 m spanwijdte) in vergelijking met volwassen machines. En dan is de F50 ook nog klein vergeleken met de 747. Ik heb een elementair papieren model gemaakt van de Safir voor mijn vitrine. Alles is schaal 1:500.

vergelijking formaat vliegtuigenvergelijking formaat vliegtuigen

 

 

Tot slot een plaatje van de Safir In de vlucht. Wel gaaf dat de ontwerper toen al rekening heeft gehouden met een goed uitzicht.

 safir  91C, Swedish Airforce, bron Wikipedia, fotograaf Towpilotsafir 91C, Swedish Airforce, bron Wikipedia, fotograaf Towpilot

Foto van Saab 91C, Swedish Air Force; bron Wikipedia, fotograaf Towpilot

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was het weer Bo. 
      Dank je voor de mooie historie baasje!

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?