UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Model matig

Toe maar. Model na model verschijnt in jouw vitrine. Dat lijkt me de nieuwste:

model amfibiehuis1model amfibiehuis1

 

Zeker Boboka. Altijd een prettig en leerzaam karwei; zo'n model bouwen. Je zoekt uit hoe een gebouw is geconstrueerd en probeert dat op kleine schaal na te doen. 
Een beetje te vergelijken met mindfullness, waar mensen zich aan overgeven om stress de baas te worden. Dan leven ze alleen in het hier en nu; verleden en toekomst zijn niet relevant. Met bouwen is dat net zo: je bent er geconcentreerd mee bezig dus er is geen aandacht voor andere dingen, ook dingen die stressend zijn. Met stress in je kop modelbouwen heeft geen zin, dan wordt het troep. 

Nou baasje, ik hoor toch wel hier in de buurt dat sommigen veel baat hebben bij mindfullness. Maar ik heb twijfels; alleen in het hier en nu je geluk vinden betekent leven op een dun lijntje op de tijdas en niks doen aan planning of terugkijken in de tijd zoals astronomen doen die signalen uit de ruimte van lichtjaren terug bestuderen. Wie denkt dan aan het brood voor morgen? De bakker heeft geen stress om het brood gebakken te krijgen, hij ziet wel tegen de ochtend. En de klant heeft een lege maag maar zit er niet mee. Ja ja, mooie verhalen.

Ja Bo, dan is modelbouwen een betere therapie. 
Helaas is het nieuwste huisje wel erg grof uitgevallen. Het is weer schaal 1:300 en een optrekje in een broeikas. 

Lekker warm in de zomer. Zit er wel airco in?

Nee Bo, het moest juist een energiezuinig huisje zijn en voor tijdelijk of voor bewoning gedurende een deeltijd in het jaar, zoiets. Het gebouw staat aan De Realiteit in Almere, een straat waar experimentele huizen zijn gebouwd in 1986 die werden uitgekozen op grond van een prijsvraag onder architecten. Dit model toont een van de winnende ontwerpen en die werden gerealiseerd. Ik stuitte er op toen ik keek naar de werken van een architect die ook aan ons rijtje huizen heeft meegewerkt (Holvast en Van Woerden).

Hier een plaatje van het ontwerp (natuurlijk weer geplukt van internet).

 ontwerp amfibiehuisontwerp amfibiehuis

 

 

 

 

 

 

Een heel klein huis feitelijk, maar met veel buitenruimte omdat het dak een overdekt terras is. En je kunt ook in de broeikas rond het huisje lopen dus droog en warm.

En veel licht en lucht, dat laatste door de grote schuifdeuren aan de kant bij het terras.

 

Wat een zware staanders heeft jouw model. Het lijken wel Griekse zuilen!

model amfibiehuis 2model amfibiehuis 2

 

Ja, dat is het grove element. In werkelijkheid zijn het fragile metalen profielen die de broeikasglaswanden overeind houden. Maar ik had alleen wat restjes plastic van een bouwdoos en die latjes zijn veel te groot voor de schaal van 1:300. Het zij zo. Toch krijg je een aardige indruk van hoe het pand eruit ziet.


De filosofie is een gebouw dat met een beperkte fundering overal kan staan, ook op drassige grond. Het pand staat op twee drijvers (de buizen onder de lange zijden). Het heet daarom ‘amfibie huis’. De constructie is licht van gewicht: soort broeikas met een bouwkeet of container-achtig huisje erin. Op de foto hieronder (van internet) zie je de binnenkant van de kas en het dak van het huisje.

Niet gek baasje. Dan kan ik altijd buiten zijn, bij regen overdekt op het dakterras.

 

realisatie 1realisatie 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu de realiteit in ‘De Realiteit’. De wanden zijn niet transparant gebleven. Misschien om meer privacy te verkrijgen.

zoals thans1zoals thans1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zoals thans 2zoals thans 2

zoals thans 3zoals thans 3

 

'De Realiteit' lijkt een geinig alternatief woonwijkje (één straat maar) dat zo in de provotijd past. Die reageerden hun stress veroorzaakt door de consumptiemaatschappij af bij het Lieverdje en reden daarna naar huis op een Puch met hoog stuur meen ik.

wijk De Realiteitwijk De Realiteit

 

Aardig is dat de meeste (of alle?) ontwerpen uit 1986 nog aanwezig zijn. Er wordt ook wat bijgebouwd of gerenoveerd.

Als je erheen gaat kun je vlakbij aan het water zitten bij restaurant ‘Boei 2’ aan de Noorderplassen. Best handig als je trek krijgt van architectuur kijken! En, Bo: dieren vrij toegang. Voor jouw formaat staat een bakje water gereed.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?