UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Militair Museum

Wat ik nu weer heb gehoord van een baasje wil ik deze website niet onthouden want het is echt een stukje ‘snackable content’: er is een nieuw Militair Museum in Nederland in Soesterberg op de voormalige luchtmachtbasis vanwaar de US Airforce ooit ons luchtruim verdedigde met Delta Daggers en meer van dat straaljagerspul.

Afgekort heet het museum NMM. Wat zou dat betekenen?

Hij had er over gelezen in de krant en op de website van het NMM. Een fraai gebouw, stijl à la de Neue Nationalgalerie in Berlin van Mies van der Rohe. Het heeft ook wat van een moderne autoshowroom: veel glaswanden en staalconstructie met forse overkapping.

 NMM gebouwNMM gebouw

 

De vliegtuigen hangen als modelletjes aan het dak!

vliegtuigen aan plafondvliegtuigen aan plafond 

Er is een prima kantine waar je de authentieke Wobro’s kunt bekomen. Alleen bezoekers met een militaire achtergrond kennen dat voedsel uit de KADI wagen: een worstenbroodje dat zijn voedzaamheid ontleent aan de goede vetten die er tevens voor zorgen dat het brood niet droog wordt. Maar alleen in de strijd geharde militairen hebben de sterke maag om zoiets te verdragen, dat staat niet op het etiket.

Verder Indische (mini)rijsttafel. Wat een goede gedachte van de cateraar: herinnert aan een verleden dat voor de één roemrijk en voor de ander een verschrikking was, maar de voldoening die de maaltijd schenkt doet de geschiedenis vervagen.

 

Baasje was zeer enthousiast: een on-Nederlands museum, want wij hebben geen militaire traditie en zijn niet gewend het werk van de jongens en meisjes in uniform erg zinvol te vinden. Er wordt ook aandacht geschonken aan de pamfletten voor dienstweigeren, ban de bom, acties tegen de neutronenbom enzovoort. Dus een compleet overzicht van de geschiedenis van landmacht en luchtmacht en aanverwante zaken. Geen verheerlijking van het strijdgewoel of louter heldenepos. Oud militairen getuigen in video’s van wat zij hebben meegemaakt aan bijzondere gebeurtenissen in hun militaire loopbaan en ook waar zij nog wakker van schrikken.

 

Nou, baasje raadt iedereen aan het Nationaal Militair Museum te bezoeken. Het is trouwens met belastinggeld gebouwd, dus van ons allemaal. Maar wel entree betalen.

Ook de omgeving is  de moeite waard: denk aan wandelen over de startbaan (mag dat) en een bik vanuit de uitzichttoren over veld en bos. Vanuit de hal zie je twee oude straaljagers staan van de US Air Force. Die met de rood-wit-blauwe staart is de delta Dagger, die andere waarschijnlijk een Sabre. 

dagger buitendagger buiten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder de hal in.

 AMX tankAMX tank

 

 

 

 

 

Bij de AMX tank, je weet wel van die haarscheurtjes, sprak een veteraan baasje aan. De veteraan dacht dat baasje ook in een AMX tank had gereden. Ik moest wel lachen; baasje is lang niet zo oud als die meneer maar heeft kennelijk wel een oude kop! Dat vond baasje niet leuk om van mij te horen, maar goed, de waarheid kan hard zijn.

De ontmoeting leidde tot een aardig stukje achtergrondinformatie. De veteraan was pelotonscommandant geweest en leidde vanuit een jeep de inzet van vier tanks. In de tank zat hij  niet graag. Dat AMX model was ontwikkeld voor de oorlog in Algerije: smalle straten, dus je moest handig kunnen manoeuvreren met een kleine tank met smalle rupsbanden. Maar de inzet was in Duitsland in het veld. Bovendien werd de lucht voor de motor aangezogen via een ventilator in het dak van de cabine. Doel was om daarmee de bemanning te koelen in l’Afrique Française, waar het nogal warm kan zijn. In de Duitse laagvlakte bij winterse condities betekende dat natuurlijk afzien voor de bemanning, lekker fris maar wel erg koud.

Dat lijkt me info die je niet zomaar op internet vind met wat Googelen. Wel vind je natuurlijk de historie van de haarscheurtjes in de toren, veroorzaakt omdat de Nederlandse Armee een (te) zwaar kanon liet installeren. Lees meer op onderstaande link:

 http://www.collectie.legermuseum.nl/sites/strategion/contents/i004528/arma34%20amx%20voertuigen%20in%20de%20kl.pdf


Dan iets persoonlijks van baasje.

Verder in het museum ontwaarde hij een jeep die hij als soldaat heeft gereden bij de medische dienst. Gewonden op de brancard laden en hup, de jeep inschuiven. Dankbaar werk. Wel de voeten van de patiënt goed in een deken wikkelen, anders bevroren ze zo'n beetje!

 gewondenjeepgewondenjeep

 

Nou, een heel verhaal. Vermoeiend voor een kater die geen dienstplicht kent, maar juist de mensen als dienaren ziet! Brokjes, aaitjes, een zacht kussen. Dat hadden de soldaten niet natuurlijk. Een kater is per definitie dienstweigeraar! Hooguit is hij een bataljonsmascotte. En hij zal vooral te vinden zijn bij de keukenwagen.

keukenwagenkeukenwagen

 

 

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?