UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Klaren

Dag Baasje. Druk met de krant?

     Welkom Boboka. Ja, als je ouder wordt lees je vaker overlijdensadvertenties.

En staat daar dan nu iets bijzonders in zodat ik een minuut stilte moet houden?

Spaar me je kater wijsheden Bo. Ik lees dat een zekere dr. ir Dick Gerrit Klaren MSc is overleden (18 september 2015, NRC van 21 september p. S8).                                           Toen ik daaronder een advertentie zag over gewoon Dick Klaren dacht ik, die naam komt me bekend voor. Je weet dat ik in Delft een tijd heb gestudeerd bij energievoorziening. En in dat lab was een zekere Dick Klaren heel actief. Een gedreven persoon, steeds bezig met een hoog apparaat in de hal. Een soort destillatiekolom waaraan hij metingen ging doen.

En denk je dat de man uit de advertentie dezelfde is als die in Delft?

Dat weet ik wel zeker Bo. Want een tweede advertentie rept over de naamgever en grondlegger van het bedrijf en de uitvinder van de zelfreinigende warmtewisselaar. Dan komt de herinnering boven dat Dick in Delft een verticale kolom voor ontzilting van zeewater ontwikkelde. Dat was bijzonder, want de gangbare mening was dat ontzilting het beste kon in een horizontaal liggende verdamper. De advertentie is ondertekend door de collega’s van Klaren International.

Dus hij heeft een eigen bedrijf opgezet, dat is duidelijk. Daarbij voortbordurend op die proeven in het lab.

Goed gezien Bo. Ik heb op de website van Klaren gekeken. Bij de documenten is het eerste nummer de thesis van Dick getiteld ‘Development of a vertical flash evaporator’ uit 1975. In die tijd was ik in Delft. En kennelijk is zo’n zeewater verdamper ooit (ook 1975) op Texel neergezet. Dat staat weer in een ander document. De productie bedroeg 500 kubieke meter drinkwater per dag. Klik maar op de website www.klarenbv.com

Maar dat zelf reinigen. Hoe zit dat? Wij poezen zijn ook zelfreinigend. Zonder water en zeep maar met de eigen tong krijgen wij onze vacht prima schoon. Af en toe een haarbal op de deurmat kotsen natuurlijk, alles heeft zijn prijs. Maar verder zijn wij best duurzaam schoon.

Nou, in de info op zijn website staat dat er korreltjes van hard spul worden toegevoegd aan de vieze stroom vloeistof die door de warmtewisselaar gaat. Dat schuurt het vuil van de wand van de warmtewisselaar af en het vuil wordt meegevoerd door de stroom. De deeltjes worden aan het eind opgevangen en hergebruikt.

Knap gevonden van die meneer, Baasje.

Ja Bo. Dat was vast een spinn-off van de experimenten met zeewater. Daar zit ook allerlei viezigheid in.

Mooi, dank voor dit college vloeistoftechnologie en warmteoverdracht!

Wacht even Bo. Hier het plaatje van die installatie op Texel wat ik vond in een document op de website van Klaren. Schijnt alweer buiten gebruik of weg te zijn trouwens.

zeewater ontziltingsinstallatie Texel 1975zeewater ontziltingsinstallatie Texel 1975

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?