UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Broekriem en Toilet

Misschien kan ik die broekriem van hertenleer lenen, waarvan de vacht nog aan de buitenzijde is blijven zitten.

Wat zeg je nu, Baasje?

Oh, Bo, ik zat wat te dagdromen.
Vroeger had ik een chef die zo’n riem droeg. Beetje raar, maar wel authentiek.
En daar gaat het om: authenticiteit is immers de bron van je bekendheid en daaruit volgend succes.
  Ga me nu niet vertellen dat je bekend zou willen zijn. 
Nou, nee, daarom laat ik jou ook aan het woord op de website.


  Wat doe je nu zoal de hele dag, baasje?
Nou, Bo, dan verwijs ik naar een strofe uit de Woody Allen film ‘Vicky, Cristina, Barcelona’. Toen iemand – ik denk- Vicky vroeg: wat doe je momenteel? Antwoordde zij ‘I am currently in liberty’. Dat werd ondertiteld als ‘ik doe momenteel niets’. Niets in de betekenis van ‘ik heb geen werkzaamheden’. Natuurlijk doe je altijd iets, al was het maar ademhalen. Hij ademt in – hij ademt uit – en daar is alles mee gezegd, zongen Freek en Bram ooit.
Verder ben ik gestart met lezen van deel 2 van de biografie over WF Hermans, ‘De zanger van de wrok’. Wel 980 bladzijden, los van de 2126 referenties, de literatuurlijst en gelukkig hier en daar foto’s. Het moet een rare man zijn geweest, een dubbele persoonlijkheid, net als de dubbelpersonen in sommige verhalen van hem. Enerzijds een onhebbelijke persoon die snel ruzie kreeg; onder andere doordat hij in polemieken vakgenoten aanviel, misschien uit wraak voor hun kritiek op zijn werk of hun opinie. Anderzijds een verlegen vriendelijke heer, al naar gelang de situatie en wie hij tegenover zich had. Zeer belezen, scherp analyticus die zijn verhalen construeerde uit persoonlijke ervaringen en gegevens uit literatuur, zijn visie op het leven en daaruit afgeleide hersenspinsels of fantasieën. En streng docent op de universiteit maar niet zonder humor en studenten die hun best deden hebben positieve herinneringen aan hem.
Dat hij misschien wel vaak gelijk had met zijn kritiek op collega schrijvers en met zijn maatschappij kritiek moge zo zijn, maar je maakt er geen vrienden mee.
Een boeiend boek.

  En wat nog meer?
Kunst. Pas geweest op een expositie van schilderijen. Er was een zeer bezienswaardig werkstuk: een dame op het toilet. Dat zie je zelfs niet in films. Nu toch op het (ooit) witte doek, kijk maar.

 werk van Ellen van Hulsenwerk van Ellen van Hulsen

             (schilderij van E. van Hulsen)

Dat werk roept natuurlijk vragen op en misschien is dat ook de bedoeling: waarom zit er geen deur voor het toilet, is er geen waterspoeling aangelegd.
  Nou, goed bezig baasje, je bent al bijna net zo kritisch als die WFH van jou. Ga zo voort met die banale vragen en tel je vrienden! Een dame op het toilet komt trouwens voor in de film Eyes wide shut.


Oeps Bo, ga ik te ver? Goed dat je mijn coach bent. Dan stuur ik bij: het is een intrigerend schilderij dat beklemmend werkt op de kijker.
  Oke, nu ken ik je weer!

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?