UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Beach House

Dag Boboka, welkom. Ik ben nog even bezig met dit werkstukje.

   Alweer een leuk modelletje gebouwd Baasje?

beach house met lineaalbeach house met lineaal


Ja Boboka, ik kan het niet laten. Sinds de succesvolle reconstructie van het Tomadohuis en het A-frame huis (zie verhalen 2014) in schaal 1:300 heb ik nu een strandhuis opgezet.
   
 

 

 

Ziet er goed uit. Weinig detail natuurlijk. Bijvoorbeeld, waar zitten de vensters en waar kan ik als kater een aangenaam plekje vinden?


Daar kom ik zo op. Eerst uitleg over het waarom en het hoe! Jaren geleden kocht ik een boek over de architect Richard Meier. Amerikaan, inmiddels 80 jaar. Zijn bureau is bekend van grote utiliteitsgebouwen zoals kantoren, bibliotheken, musea. Bijvoorbeeld het stadskantoor in Den Haag. Steeds maakt hij gebruik van hoge vides voor de ruimtelijke beleving en van een witte buitenkant voor de gebouwen, onder meer van geëmailleerde platen. 

Natuurlijk heeft zijn bureau ook woningen ontworpen. Geen rijtjeshuizen maar markante unica voor de happy few. Kenmerken zijn weer wit, vide, veel glas en een minimalistische inrichting. 


Als je dat boek doorkijkt denk je al gauw dat het wel fraai is maar voor jou onbereikbaar. En ja, Bo, dan haak ik al snel af. Maar de inleiding van het boek (‘Richard Meier Architect’, Rizzoli, 1984) was wel de moeite waard en eigenlijk voldoende om een indruk van zijn werk te krijgen, waarna je wat kon bladeren voor de plaatjes. Laatst keek ik het boek nog eens in. Een vroeg werk van Meier, het Lambert (de opdrachtgever) Beach House op Fire Island, New York (een landtong aan de oostkust) sprong er voor mij altijd al uit: simpel, bereikbaar en op een plaats waar je kunt genieten van eindeloos uitzicht over zee. 
Ontworpen en gebouwd in 1961-62; van hout en via prefab in negen dagen door zes man op zijn plaats gezet. Internet geeft natuurlijk alle info die je nodig hebt: foto’s en tekeningen. Eerst een plaatje, uiteraard van internet geplukt. 

lambert beach house 1lambert beach house 1

 

Niet gek Baasje! Gelijkvloers en veel ramen. Dan kan ik de vogeltjes goed bekijken vanuit mijn luie stoel, als je die tenminste voor het raam wilt zetten als ik langskom. Zon, zee en rust voor de zenuwen, daar gaat het om in de vakantie!

lambert beach house 2

lambert beach house 2

 

Dat zal ik graag doen Bo! Dan reserveer ik vast een zonnig plekje op de veranda voor mijn tuinstoel. 

 

 


Nog een foto van internet zodat je de fundering goed kunt zien, evenals de houtstructuur van de wanden.

 

 

 

 

 

 

Nu het model. Schaal 1:300 dus klein voor een model van een bungalow die op palen staat tegen het wassende zeewater. In werkelijkheid 15 meter lang en 9,5 meter breed. Oppervlakte tussen de muren 85 vierkante meter; de rest is veranda en over zee uitkijkende balustrade.

De plattegrond ziet er zo uit (ook op internet gevonden). Twee slaapkamers met veel ingebouwde kasten, een badkamertje (middenstuk, onder) en een woonkamer/keuken:

tekening LH2tekening LH2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als model is het 52 bij 32,5 mm en 14 mm hoog; palen 8 mm. Ik heb het als bouwplaat in 7 onderdelen getekend op 2 stevige correspondentiekaarten, uitgesneden en in elkaar gelijmd. Omdat het zo klein is heb ik de ramen er maar niet op getekend, dan wordt het geknoei. Het glas bestaat in werkelijkheid deels uit openslaande deuren, zodat zon en zeelucht vrij toegang hebben. De palen zijn stukjes luciferhout, de bodemplaat is linoleum waarop later zand is gelijmd voor het echte strand-effect.
Hier de bouwplaat in ontwerp; natuurlijk heb ik de echte plaat heel precies getekend en uitgesneden, die is nu het modelletje.

bouwplaatbouwplaat

 

En dan het resultaat:
model beeld 1model beeld 1model 2model 2

 

Mooi hoor! 
Ze stoken zeker hout, vandaar die schoorsteen.
Zal lekker stinken aan de beach!

 

 

 

 

Ja Boboka, net als in de grote stad waar de mensen voor de gezelligheid de openhaard stoken met vochtige houtblokken en daarmee de buren vergiftigen. Nou ja, je moet maar denken, dat geeft weer werk aan de medici die de longembolie moeten behandelen. En als de mensen tijdig overlijden komt er ruimte in ons kleine landje.

Nou nou Baasje, dat zijn wel zware woorden; en dat uit jouw normaliter sociale en Rijnlandsmodel georiënteerde mond! 

Echt Bo, het moest er even uit.

En ga jij er nu ook uit. Kom, naar de tuin, de frisse lucht in!

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?