UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bunker Valentin

Een buitenlandse reis gemaakt Boboka! Nou ja, naar Bremen, dus nog niet eens zo ver als Amsterdam. Maar toch. En nu niet de gebruikelijke musea, maar aparte dingetjes waar je niet direct aan denkt bij Bremen. Heb ik van de website bremen-tourismus.de. Daarop krijg je ook een landkaart te zien van de stad en zo kwam ik te weten wat er langs de Weser te zien is. We gaan van het stadscentrum naar het noorden en volgen de rivier stroomafwaarts.

 

Uberseestadt, BremenUberseestadt, Bremen┼░berseestadt. Oud havengebied dat snel wordt opgeknapt. Veel nieuwe appartementen langs de rivier, mooi wonen. En fraaie gerenoveerde pakhuizen met een museum, kunstacademie en restaurant. Bijzonder is dat Speicher XI, dat pakhuis, langgerekt is, wel 400 meter. Die bouwstijl lijkt typisch oud Duits, als je vergelijkt met Prora, dat 5 km lange Erholungs bouwwerk van einde 1930-er jaren op Rügen. Maar misschien overdrijf ik want ik ken geen andere voorbeelden.

 

De oude schepen in Vegesack en een viermaster-opleidingsschip (niet op de foto).

VegesackVegesack

 

 

 

Verder weg vond ik op de landkaart de U-boot Bunker Valentin in voorstad of wijk Rekum. Daarover werd op de website niet gerept, ten onrechte. Een gigantische WOII bunker die einde WOII bijna klaar was maar een bom uit de lucht voorkwam de ingebruikstelling als assemblagewerk voor de onderzeeboot type XXI. Dat was een echte onderzeeër die op accu’s lang onder water kon varen. Thans wordt de boel een beetje opgeknapt en misschien is er over een paar jaar een museale excursie mogelijk. De sub’s werden in de bunker samengebouwd uit delen die elders op werven waren vervaardigd. En dan moesten ze door de sluisdeur de Weser in varen, op weg naar verre wateren.

bord bij bunkerbord bij bunker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paar plaatjes. De omgeving is mooi: rustig bos en strand, met zicht op de rivier.
Hier eerst gezien vanaf de landzijde.

bunker, landzijdebunker, landzijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan vanaf de rivier.  

Wat een kolossaal ding!
De gebouwde sub's kwamen via de opening links uit de bunker op weg naar zee.
bunker, vanaf de rivierbunker, vanaf de rivier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uitgang bunker voor subsuitgang bunker voor subs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En vanaf de dijk zie je de route naar het water....

vanaf de dijkvanaf de dijk


Op het hekwerk zijn een paar informatieborden gemonteerd. Hier zien we de plattegrond van de U-boot fabriek. Seriebouw was de bedoeling. 

plattegrond bunker valentinplattegrond bunker valentin


Het gevaarte is gebouwd door dwangarbeiders, veelal buitenlandse krijgsgevangenen, die geen prettig leven hadden. Er zijn er heel wat omgekomen tijdens de bouw. Een monument herdenkt hen.

monumentmonument

 

 

 

Best de moeite waard. Hopelijk kunnen we er ooit een kijkje in nemen.

 

 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?