UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

afVakantie in jul

Wat heb ik je lang niet  gezien Boboka!

Dat kan ik ook van jou zeggen baasje; je bent zeker op vakantie geweest?

Klopt Bo. En we hebben ons dagelijks fris gewassen hoor. Luxe hotels met badkamers.

De kleinste badkamers van Europa, zo zou ik mijn nieuwe fotoboek willen noemen.

Alvast een voorproefje:

 

badkamer Astoriabadkamer AstoriaIn dit hotel op een schip in Göteborg in Zweden heb je een douche, toilet en wasbakje plus een aflegplank.

En dat op luttele vierkante meters. Heel fraai.

We kenden dat schip omdat we er in 1993 al een keer in het voormalige Oost-Duitsland hebben overnacht. Toen sliepen we nog in een ‘kooi’, twee bedden boven elkaar, zoals matrozen op de wilde vaart. Best romantisch. Je slaapt in onder het geluid van de tegen het schip klotsende golven. 

Nu was het schip omgebouwd tot luxer hotel met twee bedden naast elkaar. Natuurlijk bleef er zo geen plek over voor je koffer of om te zitten of om het ledikant heen te lopen. Maar het was er schoon en rustig en het ontbijt was inbegrepen en smakelijk.

 

hut Astoriahut Astoria

Hier de kamer. Leuk hoor zo’n hotelschip, echt aan te bevelen! En dat is niet cynisch bedoeld (voor hen die Boboka beter kennen).

 

 

 

 

 

 

 

En dan het summum van een kleine badkamer: de versie van het hotel in Stege, Denemarken, in een omgebouwde boerenschuur. De badkamer is net iets groter dan een toiletruimte. Dankzij een groot douchegordijn dat om de toiletpot heen kan worden gedrapeerd en een schuin naar het midden aflopende tegelvloer naar het afvoerputje bleef de verwachte wateroverlast uit. Een vondst waar de kleine kamerbewoner zijn voordeel mee kan doen. Als dat in heel het land wordt toegepast, wordt op ruimte bespaard, of er is plek voor meerdere badkamers in hetzelfde huis, wat weer efficiënter is in de ochtend en zo doorwerkt in de economie.

 

badkamer Stegebadkamer Stege

 

In Göteborg bezochten wij o.a. het luchtvaartmuseum dat in de koude oorlog (50-er jaren) in een rots is uitgehouwen, naast het destijds militaire vliegveld (nu City airport, aangevlogen door Ryanair). NB wegens technische problemen met de landingsbaan is het vliegverkeer ca. 2015 verlegd naar het grote veld ten oosten van de stad

Twee plaatjes: de ingang, een tunnel in een rots en de hangar in de rots. In die tunnel, die doorloopt naar de ander zijde van de rots en toegang geeft tot de startbaan, zit een enorme stalen deur in de wand, atoomvrij. Daarachter huist de hangar van 22.000 vierkante meter waar de Saabs staan. Zo'n museum is weer eens wat anders dan een huis vol oude en nieuwe kunst! Zo'n tunnel valt natuurlijk niet op als ingang naar iets groters en dat was de bedoeling. En wie has won the war?

ingang Goteborg vliegtuigmuseumingang Goteborg vliegtuigmuseum

 

En dan nu de museumhal, behoorlijk breed en zo hoog als de vliegmachinestaart reikt.

 

vliegtuig grotvliegtuig grot

 

Nou Boboka, je ziet, we hebben veel beleefd. Ja baasje, dat is duidelijk; en heb je ook katten gesproken in Zweden? Nou Bo, die werden angstvallig in huis gehouden denk ik. Of het land is geheel katvrij. Er was er niet een op straat! 

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?