UA-121571902-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Energie

Boboka kwam in een artikel uit 2004 een aardig plaatje tegen over de hoeveelheid energie die de zon jaarlijks op de aarde straalt, afgezet tegen het jaarlijkse energieverbruik (bovenste kubus; die valt bij al die zonnestraling in het niet) en de reserves aan olie, gas, uranium, kolen. Ook staat in de grote kubus hoeveel je kunt winnen door de zonne-energie indirect te gebruiken, via wind, waterkracht en fotosynthese (biomassa).

Nu is de bron (de heer Lomborg) niet onomstreden (The skeptical environmentalist) maar het plaatje blijft fraai omdat het zo mooi de verhoudingen schetst.Wat betreft zon: Op onze breedtegraad kan (2015) een commercieel zonnepaneel van 1 bij 1,7 meter zo'n 220 kWh elektriciteit per jaar opwekken mits gunstig geplaatst. Dan moet een gemiddeld gezin 16 tot 18 panelen op het dak leggen om haar jaarverbruik elektriciteit te dekken en daar is een dak van zo'n 50 m2 voor nodig, rekening houdende met afstand tussen de panelen. 

LomborgLomborg

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?