UA-121571902-1

Patti Smith in Tivoli Vredenburg

De nu (januari 2019) 72 jarige Amerikaanse Patti Smith, ook wel de godmother of Punk genoemd omdat ze in de 70-ties aan die stroming in de muziek is gekoppeld, trad driemaal op in het Utrechtse Tivoli Vredenburg (27, 28 en 29 januari 2019). Ik was bij het optreden in de Ronda zaal op zondagavond de 27-ste.

 De die-hard fans hadden zich al een uur voor de voorstelling verzameld op de trap naar de zaal. En het waren er best veel die vooraan bij het podium wilden staan. Het was een echt popconcert dus zonder zitplaatsen: staan in de zaal, hutje mutje. Ik koos voor het balkon en ook nog achteraan. Al die luide versterkte klanken, het is me teveel, oordoppen worden overstemd door de decibels. De zaal is heel goed ingedeeld: vanaf het balkon heb je goed zicht op het podium want het balkon is trapsgewijs ingericht. beter zicht dan in de vlakke zaal denk ik. En je kunt even weglopen als je achterin staat, de benen strekken en iets te drinken halen. 

het toegangsbewijs

zijn naam ben ik vergeten en op gitaar Patti's zoon Jackson. De zaal miste blijkens geroep Lenny Kaye, vaste kracht op gitaar die Patti altijd vergezelde. De reden van zijn afwezigheid bleef ongewis: is het een familiebedrijf geworden of kon hij niet mee over de oceaan? Jackson stond de hele avond als een zoutpilaar op het podium met zijn pet en in een keurig kostuum. Een technisch goede muzikant vind ik, geen opsmuk, perfecte begeleiding en enkele solo's maar natuurlijk niet dynamisch. Ik miste de dynamiek niet, gewoon prima spelen is een verademing vergeleken met alle gebonk en geram van veel bandjes en de behoefte alles te willen opleuken.

Patti maakte reclame voor een boekje ‘The New Jeruzalem’ met haar teksten in het Engels en vertaald in het Nederlands. Het boekje is ter ondersteuning van het Nexus Instituut. Ze had 100 exemplaren getekend en die waren buiten de zaal in een stalletje te koop. Aangeschaft natuurlijk.

Liedjes horen en zien? Ze staan op Youtube, zoek maar op 'Patti Smith Tivoli'. Die telefoons tegenwoordig zijn haast professionele camera's en geluidsrecorders.

boek

Diner in Tivoli, druk bezocht restaurant, gewoon aanschuiven aan tafels. Geen voorprogramma, start om 20.30 en einde 22.10 na slechts 1 lied als toegift. 

De band speelde de vertrouwde nummers professioneel: Tony Shanahan op bas en vleugel en met een paar zangpartijen, de drummer uit Londen