UA-121571902-1

Safir

Een tijd gelden had Boboka het al eens over de Saab Safir: dat geinige toestelletje uit Zweden, waarvan 120 van de 323 totale productie in Nederland bij De Schelde/Aviolanda (Dordrecht/Papendrecht) is gebouwd. De Rijksluchtvaartschool in Eelde had ze in gebruik, jaren 1950 tot ca.1980.

Op internet staan foto's van de bouw in NL en niet helder is of ze nu bij De Schelde of bij Aviolanda zijn gebouwd. Aviolanda lag aan de rivier bij Papendrecht en vervaardigde

watervliegtuigen. Hier bijvoorbeeld:

bouw Safir in hal Aviolanda; bron: internet site beeldbank foto's van Dordrecht/Papendrecht

Boboka aasde al jaren op een model van het toestel. Lastig te vinden? Welnee, via internet bij een winkel in Lulea (zeer noordelijk in Zweden) besteld en met een week in huis. Transport was duurder dan de bouwkit maar dan heb je ook wat: op schaal 1:72.

bouwdoos

Verf gekocht bij Krikke en ook 3mm smal afplakband. En geverfd in de kleuren van de Rijksluchtvaartschool, met enige fantasie weliswaar en decals met 'RLS' waren er niet en dat schilder ik niet uit de hand.

Omdat het model niet in evenwicht staat (het valt

achterover; in de werkelijkheid houdt de zware motor de balans) een standaardje gefabriekt van overgeschoten plastic staatje en een ring van een lege plakbandrol. 

Best tevreden met het resultaat!   Lengte model 11 cm; spanwijdte 15 cm.

plastic model 1:72, bouwdoos Heller

De Safir staat ook op vliegveld Eelde, op een statief, bij de KLM Flight academy.

Safir op vliegveld Eelde

en een detail: 

detail Safir Eelde