UA-121571902-1

Kivik Art, Ystad en meer

Het was tijd om er op uit te gaan: het laatste weekend dat Kivik Art Centre (zuid Zweden; Oostzeekust) open was en de nieuwste aanwinst, de Blbliotheca, te gaan zien. Het is een in donkere steen uitgevoerd rond bouwwerk met stenen ‘boeken’ aan de binnenzijde (foto’s).

Vliegen van Eelde naar Kopenhagen, overnachten in hotel Cabinn Metro (6 minuten per trein vanaf Kopenhagen airport en 800 m te voet), een dag later met de trein naar Ystad alwaar luxe B&B en rondkijken in de stad. De volgende dag per trein naar Simrishamn en met de bus naar Kivik; dan wandelen door een glooiend landschap naar het Art Centre.

Hier de hoofdpunten van de belevenis met plaatjes.

Het hotel Cabinn Metro had ik uitgekozen omdat het een moderne manier van overnachting leek, en dat was geen miskleun. Het is een hoog gebouw met zeer veel kamers.

Gelukkig was er in de kelder een 'special treatment' en in dit geval een prima ontbijt. 

Eigenlijk is het hotel een stapel scheepshutten op land: in de hut 2 smalle bedden boven elkaar. Wel twee stoelen met elk een klein aan de wand bevestigd werkblad. En een badkamertje in elke hut, echt superklein …. het plekje waarop je in de badkamer kunt staan, voor de wasbak en het toilet, is tevens de douchebak!

Slim is de forse waterafvoer en een douchegordijn dat rondom afsluit zodat niet bij het douchen ook toilet, wasbak en handdoeken nat worden. En er was een raamwisser zodat je de vloer droog kon maken.

badkamer 1
badkamer 2
douchegordijn

De B&B in Ystad was luxe: ruime kamer met badkamer en zicht op de haven waar ferryboten uit Polen en Bornholm aankomen. De B&B zit in het gerenoveerde oude stationsgebouw. Het huidoge station is erachter en bestaat uit twee perrons en een kaartautomaat die in het zonlicht en door een verweerd scherm onleesbaar is. Kaartjes kopen met een app op de telefoon kostte enige moeite (creditkaart koppelen) maar dan kon je snel een e-ticket kopen.

station, u B&B, Ystad
ferry arriveert in Ystad

Het reisdoel: de ‘Blbliotheca-archeological library’ in het Kivik Art Centre. Een uit donkere handgevormde metselsteen opgebouwde ronde (6 meter diameter) wand. Aan de binnenkant de ruggen van de ‘boeken’ met een enkele gebeitelde

schrijversnaam.

Ontwerp van Ulla Viotti (1933), een kunstenaar die op diverse plaatsen in Zweden en in 20

buitenlandse steden dergelijke bakstenen objecten heeft helpen neerzetten (www.viotti.se).

Bibilotheca 1
Bibilotheca 2
Bibilotheca binnenzijde
boekenruggen

Natuurlijk ook even kijken bij Venturo, het plastic huisje (ontwerp uit 1971, Matti Suuronen; zie ook ‘verhalen 2017’). Het is aan renovatie toe. Bij mijn bezoek was het een welkome schuilplaats voor de regen.

A45, Matti Suuronen
interieur
renovatie dak nodig

Natuurlijk is er meer te zien aan bouwsels zoals de viewfinder, een betonnen vierkant, door mij opgeleukt met ter plaatse gevonden appeltjes.

viewfinder
appels

Tot besluit een Wallandertaartje eten in Ystad en terug naar huis: trein naar Kopenhagen en naar Eelde met AIS airlines in de Jetstream 32.

Wallandertaartje
AIS

Dat was het! Een reis met openbaar vervoer. De les voor mij: geen haast hebben; je komt er wel, echter je bent afhankelijk van de schema's van trein en bus en vliegtuig en leg je daar maar bij neer. Met de auto ben je minder afhankelijk, kun je meer doen op een dag en je hoeft geen koffer mee te sjouwen.