UA-121571902-1

Kivik Art Centre

Een beetje kunst moet kunnen in de vakantie, toch? Op een architectuur website vond ik info over kunststof huisjes uit de jaren 70 van de vorige eeuw (zie ook in 2017: Venturo en Futuro huisjes). Een overgebleven exemplaar van de Venturo's zou staan in het Kivik Art Centre in zuid Zweden aan de Oostzee. Contact via Facebook met het Art Centre wees uit dat inderdaad het huisje er nog staat, al moet het opgeknapt worden. En het Art Centre is alleen in juli en augustus geopend. Dus fluks erheen. 

Vlucht met Nordica van Eelde naar Kopenhagen. Met huurauto naar Simrishamn voor het hotel en een dag daarna naar Kivik, een 15 km noordelijker dorp. Kivik (spreek uit 'sjievik') is een plaatsje met veel appelboomgaarden en een fabriek voor appelsap en mosterd. Druk bezocht is hun verkooplokaal met café. Maar daar gaat het nu niet over.

Op naar de Art. Parkeren bij een boerderij en lopen naar de heuvel waar de grote objecten zijn gebouwd. De nieuwste aanwinst is een 5 meter hoog metselwerk naar ontwerp van Sol Lewitt uit 2007 (hij overleed ook in dat jaar), gerealiseerd in 2017 en geheten Nine Towers, want het zijn 9 kolommen. 

En van dichterbij:

Nine Towers 2

Maar er is meer te zien, bijvoorbeeld de trap voor hemelbestijgers, de Himlatrappan:

Himlatrappan

Je komt niet zomaar in de hemel natuurlijk; er staat een hekje voor de trap.

Maar waar het om gaat: het huisje van Matti Suuronen. 

Venturo 1

Mooi gelegen tussen de bomen.

En van dichtbij; door de open voordeur zie je de toegang naar de keuken, nou ja, het keukentje. Leuke kunststof stoelen in het interieur.

Venturo

En dan de inrichting en de keuken:

interieur

Eerder persoonlijk Facebook-contact met het Art Centre vertelde dat het huisje dient als café, maar dat bleek niet (meer) het geval. Gebrek aan medewerkers, vertelde een vrijwilliger die in het park toezicht hield.

Nou, ik zou best een tijdje willen werken in dat park. Maar het is wel ver weg en die Zweedse taal is lastig.

De koffiekannen staan gereed evenals het zetapparaat, achterin de hoek op het aanrecht. De brutaliteit ontbrak om zelf koffie te zetten en dan ook andere bezoekers te bedienen. 

keuken

Dat was het weer!